onsdag den 26. juli 2017

En håndfuld Budapest-anbefalinger (eller en mini-guide, om man vil)

Ah, smukke Budapest. Jeg har netop sorteret i de sidste billeder og tænkte, jeg ville dele mine mange tanker og input med jer. Måske kan I bruge dem – og ellers, kan de fungere som en reminder til mig selv om, at det altså er et sted, jeg skal vende tilbage til. Gerne snart. 

Jeg har i øvrigt skrevet adresser på de forskellige seværdigheder i parentes med kursiv. 

Seværdigheder og shopping
Nu er det ikke fordi, jeg har gravet mig frem til Budapests største hemmeligheder. Snarere, tværtimod. Jeg har set, hvad de fleste andre har set – men jeg anbefaler det alligevel af hele mit hjerte. Der er nemlig en grund til, at så mange mennesker valfarter til Budapest for at beundre arkitekturen: den er helt usammenlignelig! 

Ting jeg varmt kan anbefale:
  • En gåtur gennem det jødiske kvarter. Her er en rig subkultur, du kan opleve og desuden vil du støde på flere mindeplader, der fortæller om, hvordan den jødiske ghetto fungerede og var indrettet under Anden Verdenskrig. Gå også forbi den store synagoge (Dohány u. 2), og besøg mindeparken der ligger kun få skridt derfra. Her står et smukt mindesmærke: et piletræ af metal, hvor der er indgraveret navne på holocaust-ofre på hvert eneste blad. Meget rørende.
  • En gåtur langs Donau på Pest-siden. Start evt. ved Elisabeth-broen (Erzsébet híd) og gå op mod parlamentet. Det er simpelthen sådan en smuk gåtur, og langs Donau-promenaden står der mange pudsige statuer. Jo tættere du kommer på parlamentet, jo flere isboder og barer finder du. Køb evt. en øl i et plastickrus, sæt dig på en af bænkene foran parlamentet og se solen gå ned. Udsigten er fantastisk.
  • Parlamentet og skoene ved Donau. Og nu vi taler om parlamentet: Gør dig selv en tjeneste og se bygningen tæt på (Kossuth Lajos tér 1-3). Den er så storslået, og de mange indgraveringer og udskæringer kan let konkurrere med Notre Dames detaljearbejde. Lige før den smukke parlamentsbygning støder du i øvrigt på de opstillede sko langs Donau. Skoene er stillet op til minde om de mange jøder, der blev ført til floden, bedt om at tage deres sko af og derefter blev skudt og faldt i floden. Det er meget rørende 
  • Heltepladsen, byparken og zoologisk have. Heltepladsen (Hősök tereer egentligt bare en stor plads i udkanten af Budapest med statuer af landets helte. Pladsen har (så vidt jeg har forstået) en funktion som Københavns Rådhusplads: det er der, beboere samles for at demonstrere og den slags. Da vi var der, var der dog kun kinesiske turister og selfiesticks, men der var vældig pænt. Og heldigvis kan et besøg til Heltepladsen kombineres med en gåtur i den smukke bypark , som ligger lige ved siden af. I byparken ligger der bl.a. et yndigt slot. Vi nød en gåtur i parken og spiste en is ved dens sø. Derudover ligger zoologisk have (Állatkerti krt. 6-12) også lige overfor Heltepladsen. Nico og jeg elsker den slags, så vi brugte en formiddag derinde og så isbjørne, næsehorn, flodheste, tigere og løver. Enormt hyggeligt sted!
  • Skt. Stefan BasilikaSkt. Stefan Basilika (Szent István tér 1) er en fantastisk smuk kirke – både indeni og udenpå. Indgang er gratis, men du skal betale lidt for at komme op i kirkens øverste tårn. Udsigten er dog klart pengene værd, synes jeg. Det er et imponerende bygningsværk – og når du har set kirken indefra, kan du jo passende købe en roseformet is ved den nærliggende Gelarto Rosa og nyde synet af kirkens facade. 
  • En gåtur på kædebroen. Kædebroen (Széchenyi Lánchíd) er Budapests ældste bro, som forbinder Buda-bydelen med Pest. Det er en smuk bro med vogtende stenløver i begge ender. Desuden er der en fantastisk udsigt over både Parlamentet og Buda-slottet fra broen, og du kan knipse perfekte billeder af begge.
  • Buda-slottet. Når man kommer over til Buda-siden, kan man vælge at tage en lille sporvogn op til slottet eller selv gå turen langs asfalterede stier. Vi valgte at tage sporvognen op og derefter gå ned – simpelthen fordi, vi havde lyst til at være lidt turistede. Buda-slottet er et imponerende kæmpeslot med en tilhørende slotspark; virkelig smukt og med fantastisk udsigt. Slottet fungerer faktisk som museum – men vi nød blot synet udefra. 
  • Mathias-kirken og Fiskermandsbastionen. Mathias-kirken (Szentháromság tér 2) er ubetinget en af de smukkeste kirker, jeg har set. Den omkringtliggende park er også en vaskeægte byoase, hvor man kan nyde en kage fra det nærliggende konditori.  Lige bag Mathias-kirken ligger i øvrigt Fiskermandsbastionen, som rammer kirken så smukt ind. Udsigten fra Fiskermandsbastionen er vidunderlig, men husk også at gå ned af trapperne udenfor og nyd synet af Mathias-kirken med Fiskermandsbastionen omkring sig.
Husk at alle de store bygninger bliver lyst op om aftenen. Det gør en aftengåtur langs Donau til et storslået syn! 

Skønne oaser i bylivet:
  • Skt. Elizabeths kirke. Denne kirke var noget af det første, vi stødte på, efter vi havde afleveret vores kufferter og begivet os ud i Budapest. Vi så kirken et par gader væk og blev nødt til at gå tæt på for at se den smukke gotiske arkitektur. Det viste sig, at kirken ligger i en yndig lille park, og vi sad der lidt og nød stemningen. Afgjort anbefalelsesværdigt, hvis man er i området. Adressen er Rózsák tere 8
  • Deák Ter. Deák Ter er et knudepunkt i Budapests metrotrafik – men i området omkring metroen er der en grøn oase, hvor lokale slænger sig i solen eller afkøler fødderne i et lille bassin. Der er virkelig hyggeligt, men jeg kan anbefale at gå lidt videre til en nærliggende Pop-op Park, hvor der er bygget bænke og liggestole ud af pastelfarvede træbrædder. Vi sad der en dag og spiste en spand kylling fra KFC, imens vi hvilede vores trætte fødder efter en tur på gågaden. Adressen er Bárczy István u. 7473.
  • Frihedspladsen. En smuk plads med mange statuer og et Holocaust-monument. Der er en skøn lille allé med skygge og bænke, og et pudsigt springvand man kan løbe igennem. Sidstnævnte tiltrak mange glade børn – og Nico morede sig også lidt med det. Det ungarnske navn for pladsen er Szabadság tér.
  • Magrethe-øen. Imellem Buda og Pest-bydelene ligger den lille Magrethe-ø, som mest af alt føles som en lille ferieø. 
Shopping:
Når Nico og jeg tager på ferie, er det aldrig for at shoppe. Den kære mand har simpelthen ikke tålmodighed nok til at rende i butikker og "kigge på ingenting," som han plejer at sige. Derfor har jeg ikke de vilde shoppingtips at dele ud af – men I kan lige få highlights: 
  • Váci Street.  Váci Street er nok Budapests mest berømte shoppinggade – og her finder man især de internationale mærker og butikker som Adidas, Reebok, H&M og Zara. Præcis som man kender det. 
  • Andrássy út. En af de smukkeste gader i Budapest, som afgjort er en gåtur værd – shopping eller ej. Her ligger alle de dyre og eksklusive mærker som Gucci og Louis Vuitton. Følger man gaden til ende, støder man i øvrigt på Heltepladsen. 
  • Den store markedshal. Hvis du leder efter sjove krydderier, spændende lokale retter, håndlavet turist-tingel-tangel og meget andet, skal du besøge den store indendørs markedshal. Det er sådan et sjovt sted at kigge forbi. Adressen er: Vámház krt. 1-3
  • Boghandlere. En lille note om byens boghandlere: Kig efter Libri-butikkerne, som er spredt over hele byen, også Váci Street. De er smukt indrettet og sælger et bredt udvalg af engelske bøger. Desuden har Ida skrevet en fantastisk guide til boghandlere i Budapest her og her

Ting jeg ikke nåede, men som lyder fantastiske:
  • De termalske bade. Ah, ja. Budapest er kendt for deres fantastiske bade, der har åbent både dag og nat og byder turister såvel som lokale velkomne med varme og kolde bassiner. Det er næsten synd ikke at nå dem – men da Nico ikke rigtigt er en vandhund, blev vi enige om at skippe den del. Til gengæld fik jeg svømmet lidt i hotellets indendørs pool – men det er bare ikke helt det samme, vel?
  • Gellerthøjen. Gellerthøjen er det højeste punkt på Buda-siden og skulle efter sigende have en sublim udsigt over byen. Desuden ligger Citadellet også på toppen af højen. Vi nåede desværre ikke derop, da vejret var for varmt og energien for lav til den halvlange gåtur. Men jeg er sikker på, det ellers ville have været fantastisk.
  • Magrethe-øen. Hvis vi havde haft mere tid i Budapest, kunne jeg nemt forestille mig at gå den lille, hyggelige ø rundt, tage en bog og en sandwich med og slænge mig i solen. Stemningen er helt sydlandsagtig.
Spisesteder
Efterhånden som jeg har sorteret mine billeder igennem, er én ting gået op for mig: Jeg har slet ikke dokumenteret nok mad. For vi spiste sådan nogle skønne steder og nød så meget god mad. Derfor må I nøjes med følgende skriftlige anbefalinger:

Stemningfulde omgivelser og israelsk mad: Mazel Tov, Akácfa u. 47 (Selv guidebogen nævner det her sted. Husk at bestille bord!) 
Streetfood i det jødiske kvarter: Street Food Karaván, Kazinczy Street u. 18 
Rustikt italiensk mad: Il Terzo Cerchio, Dohány u. 40
Fantastisk indisk mad: Curry House, Oranszky u. 1 (Husk at bestille bord!) 
Anbefalelsesværdige burgere: Epic Burger, Corvin Setany 1
Overdådige omgivelser og Michelin-anbefaling: New York Café/Salon, Erzsébet krt. 9-11 (Få en kop kaffe og en kage i caféen, besøg salonen til fornem aftensmad. Vælger du  caféen, kan reservation anbefales.)
Vidunderligt konditori nær FiskermandsbastionenCafé Ruszwurm, Szentharomsag ut. 7 (Der er siddepladser bagerst i butikken, men mange mennesker! Køb i stedet en kage og nyd den i parken omkring Mathias-kirken.)

Vi startede altid dagen med morgenmad på hotellet – derfor ingen morgenmadssteder på listen. 

Isbutikker
Nico har tilsyneladende et særligt talent for at opspore fine isbutikker. Vores første aften i Budapest spiste vi is fra en lillebitte pastelfarvet iscafé, hvor alt is indeholdt lavendel og derfor havde en helt særlig eftersmag. Det var både sjovt og virkelig lækkert! 
Vi spiste også is på en café, der gjorde en dyd ud af Instagram-venlig servering. Alle vaffelis blev nemlig udformet som en blomst med sorbetkronblade. Det var simpelthen så fint og isen så god. Og så lå caféen i øvrigt lige ved siden af den berømte kirke, Skt. Stefans Basilica. 

Lavendelis: Levendula Kézmúves Fagylalt, Rákóczi út 25
Blomsteris: Gelarto Rosa, Szent István tér 3


Noter
Inden afrejse havde jeg hørt fra flere, at Budapest er et billigt sted at færdes. Og det var det også. Overraskende billigt, faktisk! Den ungarnske valuta er forint, og 4.000 forint svarer cirka til 100 danske kroner. Oftest spiste vi (godt!) for få hundrede kroner inklusiv vin til maden. Dét er altså fantastisk. Det er generelt lidt dyrere på Buda-siden end på Pest-siden, og leder man efter billig og lækker mad, vil jeg klart anbefale at trave lidt rundt i det jødiske kvarter, hvor der er mange autentiske, stemningsfyldte og billige spisesteder. 

Transportmæssigt vil jeg sige, at man i sommervarmen sagtens bare kan gå byen rundt. Hvis man bor centralt på Pest-siden, er det meste indenfor rækkevidde. Den eneste transport vi benyttede os af, var taxa til og fra lufthavnen (ca. 180 kr. for 40 minutters køretur), en lille tur med den charmerende gule sporvogn på rute 2 og sporvognen op til Buda-slottet.

Da vi var i Budapest, så vi rigtig meget politi på gaden – faktisk var de fuldstændig overrepræsenteret. En helikopter svævede over parlamentet, langs Donau marcherede militærpolitiet med pistoler i bæltet, og på gågaden stod TEK (Budapests terrorpoliti) bevæbnet med store maskinpistoler.
På en eller anden paradoksal måde, bekymrede det os lidt, at der var så meget bevæbnet politi alle vegne. Umiddelbart er politiet bare mere massivt til stede i Budapest end i andre europæiske storbyer – men vi opdagede også, at den israelske præsident var på besøg i byen en af dagene, og der derfor var skruet lidt op for beskyttelsen.

Flybilletter og hotel er også til overskuelige priser i Budapest. Vi fløj med AirBerlin med et enkelt stop i Berlin (dette kan sagtens undgås, vi bookede bare vores billetter alt for sent!), og valgte at spendere lidt ekstra på vores hotel. Drømmehotellet skriver jeg et indlæg om snart – og AirBerlin fraråder jeg i mellemtiden på det kraftigste. 

Hvad rejsetid angår, gæstede vi Budapest i 5 dage (vi havde gjort os umage og fundet gode flybilletter, så vi landede klokken 10 på ankomstdagen, og rejste klokken 19 på afgangsdagen. Det gav os optimal tid i byen). Det var et passende tidsrum, hvor vi fik set langt det meste af det, vi ville, gået en masse og spist en masse. Jeg tror dog godt, vi kunne have tilføjet en ekstra dag og brugt halvdelen af den på Gellert-højen, og den anden halvdel på Magrethe-øen. Men man når jo sjældent alt det, man gerne vil, når man først forelsker sig i en by.
Vejret var forrygende, da vi gæstede Budapest. Sjældent en sky på himlen, og i omegnen af 28-33 grader hver dag. Det betød dog også, nogle ting foregik i et lidt langsommere tempo – jeg havde jo trods alt en lidt varmefølsom mand med. Det krævede nogle grønne oaser og slapperi undervejs.

Det var på alle måder en fantastisk tur. Jeg kan på det varmeste anbefale Budapest, som har så utrolig meget at byde på. 


2 kommentarer:

  1. Åhhh Budapest lyder helt igennem fantastisk! <3 Og sikke nogle skønne billeder og en herlig guide :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Fantastisk er lige ordet! <3 Tak, Riksen!

      Slet