mandag den 19. februar 2018

Goodreads-problematikken

Kender du Goodreads? Det er en slags socialt medie for bøger, hvor du kan følge med i, hvad dine venner læser – og selv holde styr på, hvad du læser og gerne vil læse, skrive anmeldelser og udtrække alle mulige komplicerede og spændende statistikker over din læsning. Tag et kig her og find min profil her

OK, så Goodreads har sådan en læseudfordrings-funktion. En meget berømt og omdiskuteret læseudfordrings-funktion, der går ud på, at man hvert år indtaster hvor mange bøger man vil læse i løbet af året. Goodreads holder så styr på de bøger, man indtaster, og minder løbende en om, hvorvidt man er bagud eller foran med læsningen. Helt nøjagtigt, hvor mange bøger man er forud/bagud.
Det er egentligt en ganske fin og helt sikkert populær funktion. Men på det seneste har den irriteret mig. Irrationelt meget. For hvorfor skal det være et mål i sig selv at læse 50 bøger? Hvorfor ikke bare læse, når man har tiden/lysten til det? Hvorfor skal antallet af bøger være et succeskriterie for årets læsning, frem for kvaliteten, variationen, tiden man har tilbragt med bøger? Hvorfor er det egentligt, det er så fedt at læse et vist antal bøger – når bøger, frem for alt, handler om fordybelse frem for kvantitet?
Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at der er en vis tilfredsstillelse i, at nå et mål man har har sat sig. Og hvis man drømmer om at læse mere end man plejer, kan antallet af læste bøger være en indikator for, hvorvidt det lykkedes. Men, hånden på hjertet, er hovedparten af Goodreads-publikummet ivrige læsere i forvejen. Sitet er trods alt designet til bogelskere. Og hvorfor skal passionerede læseres læsning gøres til et kapløb?
Sidste år havde jeg en lang periode, hvor jeg ikke var på Goodreads. Jeg forsømte min profil og læste hovedsageligt bøger med forbindelse til mit arbejde, som det af flere forskellige årsager ikke gav mening at offentliggøre eller bedømme. For første gang kom jeg derfor bagud med læseudfordringen, og fik konstante reminders om, hvor mange bøger, jeg var bagud. Og det gjorde mig simpelthen så hidsig. Af samme grund har jeg valgt ikke at have et læsemål i år. Fordi jeg ikke vil fokusere på, hvor meget jeg læser, men snarere hvad jeg læser, og hvordan jeg prioriterer min tid. Jeg vil gerne øve mig i at gribe en bog oftere end min telefon, men målet er ikke at læse flere bøger af den grund. Bare at bruge min tid på gode læseoplevelser.

Jeg er ærlig talt lidt træt af Goodreads og det fokus sitet ligger på antallet af bøger. I samme øjeblik som jeg markerer en bog som færdiglæst derinde, får jeg tilsendt en mail med overskriften: "You finished xxx. What's next?" Og det er måske kerneproblemet. Fokusset på læsehastighed og antallet af læste bøger i stedet for fordybelse og læseglæde. Som i sidste ende er det, jeg jagter.

Er du på Goodreads? Hvordan betragter du sitet? Deler du min holdning – eller er jeg måske farvet af at færdes i internetkroge, hvor læseudfordringer og læsestatistikker fylder meget?


17 kommentarer:

  1. Årsagen til at de fokuserer på kvantitet frem for kvalitet er nok at de er ejet af Amazon, som gerne vil have at du læser så mange bøger som hurtigst muligt, for at kunne sælge dig endnu flere bøger :)

    Men jeg er enig med dig. Jeg så også en YouTube-video her den anden dag, hvori personen bag berettede om hvordan vedkommende formåede at læse mange hundrede bøger om året. Det virkede (på mig) også som om at det ikke handlede om selve læseoplevelsen, men nærmere om at kvantificere sig selv som læser. Det er lidt ærgerligt at læsning skal blive en 'konkurrence' på den måde, men det hænger nok bare (desværre) sammen med at vi lever i et samfund hvor man generelt kvantificerer sig selv (og hinanden) mere og mere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ah, ja. God pointe! Alting skal helst kommercialiseres i dag, jo.

      Præcis. Min anke går heller ikke så meget på selve læseudfordringen men mere på mentaliteten bag. Hvis læsningen skal måles, hvorfor så ikke i antal 5-stjernede læseoplevelser i stedet for hastighed og antal? Det er et mærkeligt parameter, og jeg forstår det virkelig ikke. For mig vil læsning altid handle om fordybelse.

      Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ved ikke lige hvorfor den udgav min kommentar to gange :)

      Slet
    2. It does that sometimes. Skidt pyt ;D

      Slet
  3. Jeg er på Goodreads og bruger det meget, kan godt lide, at holde styr på min læsning. Jeg har dog haft lige som dig, at jeg nærmeste blev stresset af at blive mindet om at jeg var bagud i mit læsemål og blev bombarderet med mails, så jeg valgte at slå mails fra, og det hjalp mig meget.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg holder også meget af Goodreads som platform. Det er hele bagtanken med antal læste bøger som et mål i sig selv, jeg opponerer imod. Det er et mærkeligt parameter at måle på.

      Slet
  4. Jeg bruger også Goodreads sjældnere og sjældnere. Jeg kan dog godt lide at holde styr på mine bøger derinde - hvor mange jeg ejer, hvor mange jeg vil læse, hvilke bøger jeg ønsker mig, anmeldereksemplarer osv. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Yes, som database fungerer det så fint! :)

      Slet
  5. Der gik flere år, før jeg tilmeldte mig læseudfordringen, for jeg var bange for, at den ville være en unødig stressfaktor. Det endte den heldigvis ikke med at være, men jeg er stadig ikke fan af den - men jeg har dog også tilmeldt mig den i år.

    Der er stor forskel på læsehastighed og hvor meget/lidt tid folk har til at læse i, så jeg ser det primært som en måde at motivere sig selv (og ikke sammenligne sig med andre, hvilket der dog sikkert er folk, der gør). Det virkede på mig det første år men ikke de efterfølgende - nu tager jeg det ret afslappet.


    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror heller ikke, læseudfordringen er en stressfaktor for mig i sig selv. Jeg opponerer bare mod tanken bag. Den tanke, som Goodreads sælger og opfordrer til: at et succesfuldt læseår skal måles i antal læste bøger, og ikke i antal stjerner. Det er en sær tendens, der spejler sig på flere bogblogs også – inklusiv min, i sin tid. Og man kan hurtigt blive påvirket.

      Sammenligningen med andre er farlig og helt unødvendig, det har du helt ret i. Det gælder i alle livets aspekter, tror jeg.

      Slet
  6. Eg bruker Goodreads dagleg, og har meldt meg på leseutfordringa i fleire år. Goodreads brukes i hovedsak som eit enkelt verktøy når eg skal søke etter om eg har lest den boka eller ei, men logger og bøker som eg gjerne vil lese eller bøker eg kommer over i ein fart og må lagre eit sted. Leseutfordringa er interessant nok, men eg stresser ikkje med den, og når eg ikkje målet så går ikkje verda under.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, Goodreads er et fantastisk værktøj. En skøn database. Det er bestemt også der, jeg holder styr på mine bøger :)

      Slet
  7. Man kan jo framelde sig alle de der mails. Jeg modtager stort set aldrig mails fra dem, medmindre jeg har glemt min kode :) Man bestemmer jo også selv, hvorvidt man deltager i deres udfordring eller ej. Jeg gør ikke, og jeg synes nu ikke, det fylder særlig meget. Det er en ganske lille boks ude til højre. Den kan jeg nemt ignorere.

    Til gengæld kunne jeg godt tænke mig en udfordring der gik på antal sider i stedet, selvom det ville være et kæmpe arbejde, fordi man så skal finde på noget ift. lydbøger, som ofte står registreret som fire sider lange derinde, og det passer jo ikke.
    Problemet med antal bøger er jo også, at man trods alt må formodes at være længere om at læse Anna Karenina end Peter Pedal.

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, ja. Jeg har skrevet det her indlæg lidt for hurtigt og lidt for frustreret, så jeg tror, pointen er blevet lidt skæv. Ikke desto mindre, er det heller ikke læseudfordringen i sig selv, jeg opponerer imod. Men bare mere det, at alt skal måles i antal – og at et antal læste bøger er en mærkelig ting at måle i forhold til f.eks. antal timer brugt med bøger eller 5-stjernede læseoplevelser. Giver det mening?

      Slet
  8. Jeg bruger selv Goodreads og har personligt sat udfordringen til 50 bøger - dette er primært for at visualisere et mål om at læse mere, end jeg har gjort de seneste år, som har været MEGET stille pga en kombination af et rodet hoved og et behov for skærm-/læsebriller. Jeg lader mig ikke stresse af 'udfordringen', men bruger det mest til at holde styr på, hvad jeg har læst og nogenlunde hvornår.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ah, ja. Og det er jo et skønt mål at have. At bruge mere tid sammen med bøgerne.

      Slet